Delen     Populaire blogs     Volgende blog »
Blog maken     Inloggen
_
_
Koken-kunst-kouten
Mix van recepten, schilderijen , spreuken, columns, verhalen en gedichten
_
Home__Weblog__Prikbord__Fotoblog__Videoblog__Foto's__Links__Gastenboek__Vrienden__Zoeken__Tip__Login
_

Welkom op mijn Weblog


Dank je wel voor je bezoekje. Geniet van mijn recepten en zet koffie voor me klaar. Je kunt hier zien wat ik zoal maak. Enne : over smaak valt niet te twisten.



Mijn Profiel

wenny-m
Ik ben nu offline

• Mijn profiel
• Privé bericht sturen
• Als vriend toevoegen

Toevoegen als weblog vriend






Zoeken in Google
_



Categorieën Overzicht




Laatste Weblog artikelen

JAMMIE ( foto-opdracht)
20 juli 2014 00:13


UIÏG VERS met foto'...
22 juni 2014 00:12

GEEN ROOK GELUKKIG
15 juni 2014 00:31

GRAPPIG PLAATJE EN VRAAGJE
04 juni 2014 15:00




Fotoboeken


VAREN IN GRONINGEN (32)
_
Das steinerne Album (17)
_

kruiden (13)
_
klimop 30 januari 2010 (6)
_

pleintje voor de woning (16)
_
KATTEN (16)
_






Weblog Vrienden


Wimswerk
Van: Willem.J

Mo en zo
Van: Marianne

Bennekesblogje
Van: Benneke

Hera
Van: hera

Sylvias weblog
Van: sylla

Redsblog
Van: redone

De vogelaar
Van: Xander1

Agaaths weblog
Van: agaaths-weblog

Ben en alie mulder
Van: benenalie

Rota spanje
Van: Hans Koudenburg2

Majong
Van: majong

Maria distel
Van: MarieJeanne

Kalm besef
Van: franslj

Cirkel der natuur
Van: cirkeldernatuur

Mijmeringen
Van: Ofsen




Gastenboek berichten

Hans Koudenburg
28 mei 2014 13:31
_
Dag Wenny, Ik kreeg bericht dat jij morgen je verjaardag viert. Dus daarom deze boodschap. Ik wens jou nog vele mooie jaren in goede gezondheid toe!! En dus heel hartelijk gefeliciteerd met je verjaardag!!! Maak er maar een mooie dag van! Groetjes, Hans Koudenburg.

Fran
30 maart 2014 14:50
_
Een dikke knuffellovie voor jou x Je hebt hem nodig!

Fran
29 maart 2014 22:01
_
Hallo Wenneke hoe is het vandaag met je gegaan? Best warm weer. Ik denk aan je liefs Fran.




Watskeburt Op 50plusser.nl

Door mkwebeman om 05:05
_
Mkwebeman is vandaag Jarig

Door gerkok om 05:05
_
Gerkok is vandaag Jarig

Door souad om 05:05
_
Souad is vandaag Jarig

Door Victoria om 05:05
_
Victoria is vandaag Jarig

Door Joan-online om 05:05
_
Joan-online is vandaag Jarig

Door abrichter om 05:05
_
Abrichter is vandaag Jarig

Door lentefee om 05:05
_
Lentefee is vandaag Jarig

Door esseline om 05:05
_
Esseline is vandaag Jarig





_

_
W
eblog artikel
_
• Andere artikelen

PRUIMENJAM (heerlijk geworden)


Klik voor een vergroting               1

Hebberig ? Ikke,
Nou, neen, eigenlijk niet, nee.............maar.........


Er hangen nog steeds heel veel pruimen aan het boompje ( zie vorige artikel ) enne de scholen zijn weer begonnen en de jongelui vinden het leuk om dan in de pauzes met de pruimen te gaan gooien. Jammer toch.....

Dat vind ik ergerlijk en omdat ik toch in de pruimenmood was, besloot ik vanmorgen nog maar een plastic tas vol te plukken en ik wilde daar vanmiddag pruimenjam van gaan maken.
Is niet gelukt, want er kwam een goede vriend langs en ik ben met hem op stap geweest. Heel gezellig en de jam komt morgen wel.
Nu heb ik nog nooit pruimenjam gemaakt zelf en meestal vind ik die nogal flauw, maar het volgende recept lijkt me wel wat.


Suggesties van pruimenmaaksters/makers welkom.

Volgend recept wil ik morgen gaan maken :

INGREDIËNTEN :

1250 gram pruimen
500 gram geleisuiker
5 eetlepels suiker
scheut rode port ( koffiekopje vol ong.)
sap van 1/4 citroen
1 1/2 theelepel speculaaskruiden

BEREIDINGSWIJZE :

Kook de ontpitte pruimenhelften met en flinke scheut rode port en wat citroensap tot ze zacht zijn.Roer ze tot moes ( staafmixer of lekker nog een beetje grof)). Doe er dan de geleisuiker, de 5 eetlepels suiker en anderhalve theelepel speculaaskruiden bij. Laat steeds roerend 5 minuten koken of iets langer. Als een druppel jam op een koud bordje stolt, is het goed.


SERVEERTIP :

Op brood uiteraard, met ijs of yoghurt, op cake of als pruimentaart /vlaai vulling.



Geplaatst op 01 september 2009 19:45 en 14613 keer bekeken



Deel dit artikel via:





_
R
eacties van leden


Je reactie
Naam   Gast
Reactie   
  meer smilies
_
Captcha_Beveiligingsvraag

Welk dier is dit?
_





_
MarieJeanne  
01 sep 2009 20:22
Oh, daar staat het al. Gelukkig lag pennetje er nog dus meteen maar overpennen. Citroen toevoegen lijkt me een goed idee. Maakt het ietwat zuriger. Een ouwe zuurpruim dus...

Wenny-m  
01 sep 2009 20:26
Wie, oh, de jam :-) Ik schrok al, ikke toch niet, Jeanne.
_





_
Els.B  
01 sep 2009 22:11
Wenny, inderdaad alleen pruimenjam is vaak saai van smaak.
Mijn buren maken altijd een combinatiejam : pruimen met bramen, dat geeft een lekkere frisse jam .
Maar het recept wat jij ' voorschrijft ' lijkt me ook wel wat :-)
eet en likse,
groet van Els

Benenalie  
01 sep 2009 22:21
Wenny....aan jam eten doe ik niet mee hoor!!
Ben geen.....zoetje!!
_





_
Wenny-m  
01 sep 2009 22:27
Ik laat nog weten of het gelukt is, Els. Ik vind alleen bramen ook saai van smaak. Moeten wat rode bessen bij b.v.

Willem.J  
01 sep 2009 22:29
Goh, had maar gezegd dat ik je van je werk hield ...dan was ik gekomen als je al die potjes jam klaarhad!...... en er geen raad mee wist. ;-)
_





_
Wenny-m  
01 sep 2009 22:29
Ik vind jou wel zoet hoor Alie, van jezelf, zuurpruimen gooi ik van mijn blog af, grijns.

Wenny-m  
01 sep 2009 22:34
Volgens mij heb jij meer pruimen dan ik. Enne ik heb geen potjes meer bewaard de laatste tijd :-) Diepvriesbakje ook goed ? Ik heb maar een kilo, dus hoogstens 3 potjes/diepvriesbakjes jam. Bij die hoeveelheid is het nog hobby.
_





_
Hera  
01 sep 2009 23:33
Nog even en ik zal nog blij moeten zijn dat ik geen tuin heb, geen bomen met vruchten in de omgeving etc. anders zou ik toch ook genoodzaakt zijn om "prutjes"van het een of ander te maken. Opeten van de ander gaat me beter af denk ik ;-)

Elin.1  
01 sep 2009 23:39
Als ik bij jou mag mee- eten hoef ik ze zelf niet te maken; gemiddeld eten we per jaar twee broodjes met jam, en man nog minder.
Dus, als ik zelf een mik meebreng, goed plan?
_





_
Wenny-m  
02 sep 2009 11:00
En maar meeëten overal in het Noorden van de prutjes, Hera. Ga jij maar brood bakken dan :-)

Wenny-m  
02 sep 2009 11:02
Wat denk je van zelfgebakken brood, van Hera b.v. Elin. Ik heb ook liever kaas of zo op brood, maar eet toch echt wel meer jam dan jij.
Je komt maar hoor.
_





_
Dimphena  
02 sep 2009 11:50
Bedankt voor je recept. Ik heb er ook een voor jou, lekker warm als het straks weer koud buiten wordt.
Pruimenlikeur- 1.5 kg pruimen* 1.5 l pure alcohol* halve liter water* 300 gr suikerklontjes* 3/4 l melk.
De pruimen wassen, afdrogen en samen met de pitten fijnstampen. Doe in een weckfles, giet de alcohol erbij en roer het afgekoelde gekookte water en suiker erdoor.
Bewaar dit 2 weken op een warme plaats. Doe dan de ongekookte melk erbij en laat dat 2 weken rusten. Houdt alles koel en schudt de likeur van tijd tot tijd. Na 4 weken filteren en in flessen gieten.
Eet en drink smakelijk, Diny

Wenny-m  
02 sep 2009 11:55
Volgend jaar dan maar, de pruimpjes zijn nu toch zo'n beetje op. Zoveel krijg ik niet meer bij elkaar geplukt. Je recept staat automatisch bij mijn recepten nu, lijkt me wel wat, maar hoe stamp je die pitten fijn ? Body-builder inhuren ? Dank je wel, Diny.
_





_
Dimphena  
02 sep 2009 12:15
Je hoeft de pitten niet fijn te stampen, het gaat om de smaak die ze toevoegen. Later moet toch alles gefilterd worden. Veel sucses volgend jaar, hahaha ben ik vlug bij he.... Groetjes Diny

Wenny-m  
02 sep 2009 12:23
Had niet zo'n haast hoor, Diny, moet de jam nog gaan maken straks.
Ik vond het al zo raar van die pitten, maar zo las ik het wel. Jammer, nu kan ik geen body-builder bestellen met deze smoes, snik.
_





_
Dimphena  
02 sep 2009 15:36
Een body-builder legt het af tegen een goede blender, maar ja, die is niet zo gestroomlijnd he....

Wenny-m  
02 sep 2009 16:29
Zo is het maar net, Diny.
_





_
Carry  
02 sep 2009 16:32
Ook ik had de pruimen al klaar liggen. Gekocht op de markt. Helaas waren de pitten er heel moeilijk uit te krijgen, niet rijp genoeg dus. Steeds proeven of het al lukte: uiteindelijk te weinig pruimen. Zeven stuks over is nog geen potje. Ik denk dat ik volgende week, als ik weer naar de markt geweest ben, niet zo lang wacht. In eerste instantie de pit erin laten bij het koken, moet ook kunnen. Of niet?????? Carry

Wenny-m  
02 sep 2009 16:38
Ook bij de harde krijg ik de pit er gemakkelijk uit Carry. Rondom insnijden tot de pit, in het gleufje van de pruim en dan de twee helften tegengesteld draaien. Je krijgt dan 2 helften en de pit pak of snij je er dan moeiteloos uit. Ik heb al ruim 3 kilo gedaan, de afgelopen dagen en het gaat perfect op die manier. Succes.
_





_
Carry  
02 sep 2009 17:55
Dank je, Wenny. Bij mij bleef er veel vruchtvlees aanhangen. Vast niet diegenoeg ingesneden. Zal het onthouden. Dag, Carry

Wenny-m  
02 sep 2009 20:28
LET OP: LET OP : LET OP : Jamrecept iets aangepast :
toegevoegd citroensap van 1/4 citroen en 1 1/2 theelepel speculaaskruiden gebruikt, i.p.v. één.
Ik vind het perfect geworden zo.
_





_
ChilaE  
04 sep 2009 19:13
Klinkt goed! Kom je morgen een stukje brengen in Haren?

ChilaE  
04 sep 2009 19:15
Nou ja, stúkje, dat klinkt als een taart... maar een stukje van iets, met de jam erop dan..
_





_
Wenny-m  
04 sep 2009 19:29
Dacht al, de pruimentaart naar Wims recept is op, Chila. Zie je me al lopen door dat kak-Haren met een beschuitje met jam, wespen achter me aan en dan nog de dierenbescherming als ik ze mep en dan de politie wegens ordeverstoring en dat zit ik in de cel, wedden dat ze me mijn beschuitje ook nog afpakken ?

Wenny-m  
04 sep 2009 19:31
Fijn weekend was ik vergeten te wensen en een knuffel voor de ouwe Krake. Mooi weer en succes gewenst voor hem. Fijne dag.
_





_
Carry  
18 nov 2009 16:14
Wenny, naar aanleiding van je vraag in mijn gastenboek: nee, de pit lukte niet. De pruimen waren denk ik te zacht. Ik heb ze toen maar met pit gekookt en later gezeefd. Volgens een recept rozijnen toegevoegd, maar dat was niet zo'n succes. Ik nam blauwe rozijn, omdat ik die meer smaak vind hebben. Had ik beter niet kunnen doen. De eerste pot smaakt goed, maar de tweede was niet te eten. Min of meer mislukt dus. En dat terwijl ik in mijn leven zeker vier kisten vol pruimen tot jam verwerkt heb, Maar, ik geef het niet op. Ga het nog eens proberen en zal dan jouw tip toepassen. Hopelijk lukt het dan wel. Dag, Carry

Wenny-m  
18 nov 2009 16:36
Wat jammer, Carry. Zowel van het fruit als van het werk, dat je ervan had. De mijne was heerlijk, dus volgend jaar neem ik weer dit recept.
_





_
Gast  10 aug 2010 12:28
In landleven vond ik een recept van pruimenjam met moesappels, deze ga ik morgen maken, ben reuze benieuwd!!

Gast  16 aug 2010 14:04
Ik heb dezelfde dag dat Landleven op mijn mat lag de gelei gemaakt. Normaal hou ik niet zo van tijm. Bij het maken vond ik het ook overheersen, maar nu de jam klaar is en al meer dan een week 'gerijpt' heeft, vind ik hem echt zo lekker dat ik nu weer op zoek ga naar pruimen om een nieuwe ronde jam te maken van hetzelfde recept! Oh ja, het recept heet "Hartige pruimengelei" maar bij mij is van gelei geen sprake meer. Het is echt een stevige jam geworden.
_





_
Wenny-m  
18 aug 2010 17:07
De pruimen zijn hier nog niet rijp. Zal eens zoeken naar jouw recept. Verandering van spijs, nietwaar........

Gast  13 sep 2010 10:22
LEKKERRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRR
_





_
Wenny-m  
15 sep 2010 18:24
Smakelijk ontbijtje dan maar.

Gast  01 jun 2011 21:08
Hallo, ben hollands meisje wonend in Frankrijk heb grote " wilde" pruimenbomen en ben al jaren op zoek naar het ultieme jamrecept, ga er nu een proberen met de geraspte schil van 4 sinaasappels daarna uitgeperst, ben benieuwd, op de heerlijke croissantjes gaat er heel wat jam doorheen, tip voor de bramenjam maak er gelei van en voeg 1/3 moesappels toe aan de substantie, beetje kaneel superjam helemaal niet saai en wat dikker van zichzelf dan de normale bramenjam, succes, Belinda
_





_
Amida  
01 jun 2011 21:21
Het is misschien vloeken in de kerk maar ik vind vijgenjam erg lekker

groet hans

Wenny-m  
01 jun 2011 21:49
Er is maar 1 pruimenboompje voor een hofje vol huizen Ziet er wel interessant uit, je tip.
_





_
Wenny-m  
01 jun 2011 21:51
Wat doe je erin om het wat minder flauw te maken, Amida. Of je moet al van flauw houden natuurlijk. Met mijn Indische achtergrond hou ik van pit/pittig.

Gast  19 aug 2011 20:32

leuk
_





_
Wenny-m  
23 aug 2011 16:36
Ook een geïnteresseerde gast zie ik wel. Nog ff geduld.